Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Competition and Performance
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Dodge Competition and Performance General Dodge Competition and Performance Discussion

Reply
 
Thread Tools
Old 10-22-2018, 01:16 AM   #1
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
No overdrive now tc won't unlock

Ok guys need some help. My stock tranny went out so I was surfing Craigslist and a guy had a a built Suncoast for sale so I bought it. My truck is an 04.5 and trans came out of 06. Got it put in and went for a test drive and it wouldn't go into overdrive. Brought it home put a scan tool on and it said I had a trans temp circuit high and low input on pressure line. Cleared codes and went for another drive still no of but when I came back towards town the tc locked up and now won't unlock. Other than this the trans felt amazing. I looked at codes again this time I had a low input to tcm. Cleared it and put it in drive and it killed it . No codes came back up it will kill it in any gear except reverse. I unhooked my 8pin connector and it still does it.im lost on this one and hoping maybe it's the tc and od solenoids. The truck the trans came out of had an engine fire and it burnt the wires to the trans and the flat plug that has like 5 wires running to it not sure what it is but I took mine off my trans and put on it. Any help is greatly appreciated.
  Reply With Quote
Old 10-22-2018, 10:16 AM   #2
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 5,256
It may have got some trash in the solenoid screens, I would pull them out and replace or clean them and go for a drive. I assume it has fresh fluid and a new filter in it?
__________________
Bodie @sanglesnail
2003 2500 4x4 auto 6.75 @104
2004 2500 4x4 auto
2005 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
  Reply With Quote
Old 10-22-2018, 02:27 PM   #3
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
Yes new fluid and filter
  Reply With Quote
Old 10-22-2018, 03:34 PM   #4
Mark Nixon
 
Mark Nixon's Avatar

Name: Mark Nixon
Title: Make America Gape Again!
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: Brownville, Nebraska
Member`s Gallery
Posts: 7,470
I'm no automatic expert, but are the solenoid packs the same on the '03-'04 trans as the '05-'07s?
Also, a 2006 uses the TVM, whereas a '03-'04 uses a cable with an arm.
I'm pretty sure you would have swapped that around, though.

Mark.
__________________
If you or I did business like the government does business, we'd be put in jail. In short, government is coercive.
Anarchy: The state of existence where there are no masters & no slaves. Therefore, Anarchy means the ABSENCE OF SLAVERY, or, in other words, FREEDOM.
  Reply With Quote
Old 10-22-2018, 05:04 PM   #5
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
Yes I swapped that and mine is a late 04 so the selenoids are the same
  Reply With Quote
Old 10-23-2018, 09:46 PM   #6
spooled05
 
spooled05's Avatar

Name: spooled05
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jul 2008
Location: Weatherford ,Tx
Member`s Gallery
Posts: 809
Did you flush your cooler and lines really good ? I say there’s likely some trash in the solenoids.
__________________
05 q/c 4x4 dually,twins,dual fuelers HP tuners,Flux inj., Mitusa gusher,full billet DTT!
  Reply With Quote
Old 10-23-2018, 11:12 PM   #7
jpschade

Name: jpschade
Title: Green Behind the Ears
Status: Not Here
Join Date: Mar 2012
Member`s Gallery
Posts: 56
i would suspect the lockup/od solenoids
__________________
97 dodge eclb SAC 5x14's, 467.7 fmw , 024s, tork tek ofv, fully built trans, dpc triple disc, no fuel plate, afc live, 4k gov springs, 28* timing, t4 steed w/ 44mm tial, racked barrels

1990 w250 5 speed cranked pump

2006 rclb 4wd stock for now
  Reply With Quote
Old 10-23-2018, 11:49 PM   #8
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
Ok so just changed the selenoids and tc is working but still no overdrive.
  Reply With Quote
Old 10-24-2018, 09:16 AM   #9
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 5,256
Quote:
Originally Posted by 79fordcrew View Post
Ok so just changed the selenoids and tc is working but still no overdrive.
Put a test gauge on the OD port and see if its trying to engage. Have you ran a scanner on the truck to see what the ECM is commanding?
__________________
Bodie @sanglesnail
2003 2500 4x4 auto 6.75 @104
2004 2500 4x4 auto
2005 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
  Reply With Quote
Old 10-24-2018, 03:06 PM   #10
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
The scanner I have won't tell me if it's commanding od. No codes and I hooked a wire to pin 6 and grounded it to see if I had a faulty harness. Where is of port and what kind of gauge is needed. Also when I changed selenoids of tc there was yellow like plastic all chewed up in pan. There was like half a yellow plastic almost like a seal in bottom of the pan. Would that be the od seal maybe
  Reply With Quote
Old 10-24-2018, 03:25 PM   #11
Timbeaux38
 
Timbeaux38's Avatar

Name: Timbeaux38
Title: Administrator and Head Thread Derailer
Status: Not Here
Join Date: Apr 2006
Location: Heart of Dixie
Member`s Gallery
Posts: 16,485
Can you just wire in a switch to call OD on an 06 tranny?
__________________
COMPETITIONDIESEL.COM
BRINGING THE BEST TOGETHER
F250(DD) ANOTHER TRUCK (PROGRAM)
Quote:
"I just love everything about racing. I wanna race every single day. Its nothing for me to be cutting grass and the neighbor hoss the gas on his mower, and there we are, lined up in the the middle of the street." - Stevie KillinTime Jackson
"Against stupidity, the gods themselves fight unvictorious."



  Reply With Quote
Old 10-24-2018, 05:52 PM   #12
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
My truck is a 04.5
  Reply With Quote
Old 10-26-2018, 10:40 AM   #13
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 5,256
Quote:
Originally Posted by 79fordcrew View Post
The scanner I have won't tell me if it's commanding od. No codes and I hooked a wire to pin 6 and grounded it to see if I had a faulty harness. Where is of port and what kind of gauge is needed. Also when I changed selenoids of tc there was yellow like plastic all chewed up in pan. There was like half a yellow plastic almost like a seal in bottom of the pan. Would that be the od seal maybe
The OD seal is black, I have got some ATF from Oreilys before that had some yellow trash in it and clogged my trans up almost the same way. It was a plastic film.
__________________
Bodie @sanglesnail
2003 2500 4x4 auto 6.75 @104
2004 2500 4x4 auto
2005 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.

Last edited by SPEEDSHIFT; 10-26-2018 at 10:49 AM.
  Reply With Quote
Old 10-26-2018, 09:41 PM   #14
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
Ironically that is exactly where I got the atf from but there was like half a round yellow thin plastic washer like thing in the bottom of the pan. I cleaned it all real good and tranny is working flawlessly other than no od. I don't have a gauge to test pressure. I do have the od unit off my old trans and I am going to throw it on and see if that fixes it as I have the d&j gp selenoid and transducer in it and still no od so my only option is to throw it in. I am pretty sure that is my problem.
  Reply With Quote
Old 10-27-2018, 12:08 PM   #15
thatguy69
 
thatguy69's Avatar

Name: thatguy69
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jul 2011
Location: Mansfield Ohio
Member`s Gallery
Posts: 551
Be a whole lot less work to find a gauge and throw on it, you can make one up from parts at any hardware store. You can switch od housings if you want, but the piston is what engages od, and the piston for that is in the trans assembly, not od assembly.
__________________
1999 24V ECLB.118k. Edge juice w/ATT, Homebrew billet 47RE with anteater,FASS Ti150,DAP 7x14's,62/475,Manton pushrods,Crower springs,ARP 425,
Never ending money pit
  Reply With Quote
Old 10-27-2018, 04:11 PM   #16
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
It was the overdrive. It's fixed now the piston comes off with od unit and the outer seal was torn. I still plan on getting gauges
  Reply With Quote
Old 10-27-2018, 04:55 PM   #17
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
Not trying to be smart with you but isn't the piston the round deal with an inner and outer seal on it? Maybe it's called something else. Either way the outer seal was tore up so I swapped and now all is well. Thanks for all the help everyone
  Reply With Quote
Old 10-27-2018, 10:49 PM   #18
thatguy69
 
thatguy69's Avatar

Name: thatguy69
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jul 2011
Location: Mansfield Ohio
Member`s Gallery
Posts: 551
No that's the piston. But the cylinder it rides in is in the back of the transmission case
__________________
1999 24V ECLB.118k. Edge juice w/ATT, Homebrew billet 47RE with anteater,FASS Ti150,DAP 7x14's,62/475,Manton pushrods,Crower springs,ARP 425,
Never ending money pit
  Reply With Quote
Old 10-28-2018, 12:14 AM   #19
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
I got ya either way we're all fixed up and good to go
  Reply With Quote
Old 10-29-2018, 09:36 PM   #20
79fordcrew

Name: 79fordcrew
Title: Banned
Status: Not Here
Join Date: Mar 2014
Member`s Gallery
Posts: 130
What would cause my tranny to slip to the point it won't move but then you can shut it off for a few seconds turn it on and it will take off fine for a block and then start doing the same thing. Plugged filter, rebuild time, governer pressure?
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:20 PM.

 


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2006 - 2018, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com