Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Tech > 94-98 2nd Gen. 12V
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 12-27-2016, 07:56 PM   #1
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
Idle jumped to 2000 Rpms

Was just pulling into my driveway and tapped the throttle to get up the hill. When I pushed in the clutch, the Rpms went up to 2000. Shut the truck off and checked all my throttle linkages and all is good. Started the truck back up and it idled fine. I hardly even tapped the throttle and it went right to 2000 Rpms. If I lightly push the throttle lever towards idle, it will idle normal, but the second I tap it to idle up, back to 2000. It will rev up fine but won't go below 2000. It's a 215 pump, pac brake 4k springs. Should I look at gov Springs, or could a plunger/ rack be starting to stick. Not sure on milage of the pump.
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 12-27-2016, 10:55 PM   #2
Stox5225
 
Stox5225's Avatar

Name: Stox5225
Title: Green Behind the Ears
Status: Not Here
Join Date: Nov 2016
Location: Spring Lake, NC
Member`s Gallery
Posts: 60
Return springs could be toast.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
1997 Cummins 2500; NV4500HD; SB DD; 315/75R16; 3rd Gen Track Bar; 63/65/14; AFC Live; 7mm DV's; 4 GSK; Mac Rack Plug; Custom Fuel System; 5x.012; Colt Cam Big Stick; 60# Springs; PDD Stage 1 Push Rods; O-Ring Head; Head Studs; Fluidampr; Boost/EGT/FP Gauges
 
Old 12-27-2016, 11:02 PM   #3
95cummins5.9
 
95cummins5.9's Avatar

Name: 95cummins5.9
Title: You are what you eat.
Status: Here
Join Date: Jun 2012
Location: Knox County, IL
Member`s Gallery
Posts: 3,526
Throttle cable frayed?
 
Old 12-27-2016, 11:21 PM   #4
RDPsmoker
 
RDPsmoker's Avatar

Name: RDPsmoker
Title: OUT TO LUNCH..
Status: Not Here
Join Date: Nov 2010
Location: Casper or Laramie WY
Member`s Gallery
Posts: 1,814
Does it still do it when you operate the throttle by hand right off the pump?
__________________
-DUSTIN-
THANKS TO MAXTORQ
95 2500
-DPC
-SUNCOAST
03 3500
-Stock for now
 
Old 12-28-2016, 02:58 AM   #5
Tate
 
Tate's Avatar

Name: Tate
Title: What?
Status: Not Here
Join Date: Nov 2007
Location: Airdrie, Alberta
Member`s Gallery
Posts: 3,322
Quote:
Originally Posted by Stox5225 View Post
Return springs could be toast.
Quote:
Originally Posted by 95cummins5.9 View Post
Throttle cable frayed?
These, or your idle screw may have turned. Disconnect the cable and see if it still does it.
__________________
'98 3500 2wd, 24v, 5 spd, p-pumped
'98 2500 4wd, 12v, 6 spd, VP'd
'02 VW Jetta, 5 spd.

My p-pump conversion pics
 
Old 12-28-2016, 08:14 AM   #6
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
Cable and springs are good. I think you may be right about the idle screw. It didn't cross my mind cause the truck had no issue until I pulled into my driveway. The idle screw on my first gen worked it's way loose once, on a 1 min highway drive. You could image my face when I left off the pedal and the truck kept going 75.
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 12-29-2016, 01:45 PM   #7
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
Finally got a good dry day to look at this heap. Everything external is good. Started it up and it idled fine at first. Got the Rpms up to 2000 and let off the pedal, and the Rpms kinda hung there for a second, then slowly went back down to idle. Pulled the afc housing and fuel plate out. Rack is moving free, gov Springs look good, nothing looks out of place. Could the gov Assy just be wore out?
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 12-29-2016, 02:18 PM   #8
Tate
 
Tate's Avatar

Name: Tate
Title: What?
Status: Not Here
Join Date: Nov 2007
Location: Airdrie, Alberta
Member`s Gallery
Posts: 3,322
Did you adjust the idle screw?
__________________
'98 3500 2wd, 24v, 5 spd, p-pumped
'98 2500 4wd, 12v, 6 spd, VP'd
'02 VW Jetta, 5 spd.

My p-pump conversion pics
 
Old 12-29-2016, 02:34 PM   #9
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
Yeah. Didn't help. But I think I figured it out. It comes down to me being a forgetful dumb ass. I went to adjust to gov lever a while back, and I adjusted the screw out too far and it fell down into the gov housing. Pulled the pump off, got the screw out, and I put it back in, but just barely. I was going to adjust the lever we I got the other parts I was waiting on before I put my pump back on. Well I forgot about it, and I think the lever was getting hung up on top of the afc foot. I just adjusted it, and truck is running fine now. May just be a coincidence
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 12-29-2016, 03:05 PM   #10
CorneliusRox
 
CorneliusRox's Avatar

Name: CorneliusRox
Title: Seasoned Rookie
Status: Not Here
Join Date: Dec 2012
Location: Minneapolis, MN
Member`s Gallery
Posts: 3,186
Quote:
Originally Posted by skilletky View Post
Yeah. Didn't help. But I think I figured it out. It comes down to me being a forgetful dumb ass. I went to adjust to gov lever a while back, and I adjusted the screw out too far and it fell down into the gov housing. Pulled the pump off, got the screw out, and I put it back in, but just barely. I was going to adjust the lever we I got the other parts I was waiting on before I put my pump back on. Well I forgot about it, and I think the lever was getting hung up on top of the afc foot. I just adjusted it, and truck is running fine now. May just be a coincidence
If it doesn't go away, try putting additive in your fuel. If that makes it change/go away, you likely have a plunger getting caught up on a barrel. That's what happened to mine at least and I spent way to much time trying to diagnose it.
__________________
12V - Thumper
Corey - BSME
97 12V Michigan Rust Bucket
 
Old 12-29-2016, 03:10 PM   #11
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
I run an ounce of marine 2 stroke oil for every gallon of fuel. I think I need to just buy a 13mm pump for it.
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 01-03-2017, 08:35 PM   #12
blackcloudCTD95
 
blackcloudCTD95's Avatar

Name: blackcloudCTD95
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Oct 2007
Location: south Fl
Member`s Gallery
Posts: 703
Check the gov springs. I adjusted my idle one time and I had no pedal response.. the only way I could raise the rim was by moving the rack with my finger. So I got a new pump benched and flowed. And when I swapped out Springs I herd a click and boom so now I have a perfectly fine spare parts for a p pump
__________________
98 qclb 5x14, 191's , benched pump to 425cc , 4k , 23* head studs , valve springs , hx35/sxe366 compound kit. built trans
 
Old 01-04-2017, 05:18 PM   #13
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
I checked them, and just checked them again because this bastard truck just did the same thing. Except this time, when I started it, it ran fine, bumped the throttle and the Rpms went up, came back to idle, then slowly started rising on its own. Looking at it again now to try and figure it out.
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Old 01-04-2017, 07:47 PM   #14
CorneliusRox
 
CorneliusRox's Avatar

Name: CorneliusRox
Title: Seasoned Rookie
Status: Not Here
Join Date: Dec 2012
Location: Minneapolis, MN
Member`s Gallery
Posts: 3,186
Check out post 10 again.
__________________
12V - Thumper
Corey - BSME
97 12V Michigan Rust Bucket
 
Old 01-16-2017, 05:31 PM   #15
odieub
 
odieub's Avatar

Name: odieub
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Nov 2007
Location: Leitchfield, KY
Member`s Gallery
Posts: 771
I had a ppumped 24v do this once on the stand. Idle fine till you gave it some throttle then it would idle itself up. Messed with adjusting Gov springs for 2 hrs. Got mad jerked them out and installed another set. Was fine then. Was pac brake. Looked at them real good and one wasn't machined for length right ,the biggest in there set. Was kinda crooked too.
__________________
95 1500 rc sb 2wd p7100 24v auto, ats 5 star, suncoast kit, dtt billit input, sperico, fun tire eater.
03 2500 4x4 smarty and guages. Nv5600 south bend 3850 dd
 
Old 01-19-2017, 04:58 PM   #16
skilletky
 
skilletky's Avatar

Name: skilletky
Title: i love lamp
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: burlington, KY
Member`s Gallery
Posts: 338
I've got pac's in my pump. After I bought them and put them in the pump, I found all the bad about them. Truck has been running fine ever since it's last f up. Now it's going to do it again because I said something.
__________________
-01 2wd dually, 6x.016's, 188/220 cam, pee pumped, CPP hot street DV's, #5 plate, FASS220 ,stg3 snow performance, valair single, 64 over 75, arp625's, 110 Springs,o ringed head,23* timing, redneck maxed 215 pump
-95 f250 xlt 7.3, ts6
 
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:36 AM.

 


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2006 - 2017, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com