Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Competition and Performance
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Dodge Competition and Performance General Dodge Competition and Performance Discussion

Reply
 
Thread Tools
Old 07-03-2017, 02:25 PM   #21
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Quote:
Originally Posted by jlbayes View Post
No as in the edge that isn't doing squat on 1x1.
Edge on anything higher than 1x anything is nothing but a smoke show until turbo lights, around 1800 rpms. Then the smoke starts to clear and hazes until 2200 rpms. Only way for no smoke is to run it with box off.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 02:27 PM   #22
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Quote:
Originally Posted by dieselbeef View Post
idk...ecm is poss I guess but the codes never came back. it seemed fine til I drove it to town..50 mi or so I was wondering if I was gonna make it. pulling the valve cover next...alt is getting it done...13.8 - 14.2 volts..i thought of that also
Bucking and missing? Did you crush the key on the pump shaft? Might not be perfectly aligned and crushed it in the process of tightening. Did you use the correct key?
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 02:41 PM   #23
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,467
I used it as it came. it was very tight so I didn't mess with it. I could see it going in from the back while my son eld the light in from the front. im confident it isn't the key.

the bucking/missing/stalling like it suddenly dies and then comes back is mostly between 1400 and 1700 rpm...It hasn't really done it any where else so bad that I couldn't notice it

it starts and idles great. doesn't smoke. doesn't make any power either. wont make 30 lbs of boost....
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 03:11 PM   #24
jlbayes
 
jlbayes's Avatar

Name: jlbayes
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Mar 2011
Location: michigan
Member`s Gallery
Posts: 2,259
Quote:
Originally Posted by jesnic7 View Post
Edge on anything higher than 1x anything is nothing but a smoke show until turbo lights, around 1800 rpms. Then the smoke starts to clear and hazes until 2200 rpms. Only way for no smoke is to run it with box off.
And that is the reason 10 hole injectors aren't used as was implied above.
__________________
Jacob, 01 qcsb "strictly business" Infinite Performance, Calibrated Addiction, Farrell Diesel, 97 rclb
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 03:32 PM   #25
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Quote:
Originally Posted by jlbayes View Post
And that is the reason 10 hole injectors aren't used as was implied above.
Which is why I am thinking of adding a turbo to my existing. More air should help with the added fuel of the drag box and help clean it a little sooner?
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 03:36 PM   #26
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Quote:
Originally Posted by jlbayes View Post
And that is the reason 10 hole injectors aren't used as was implied above.
As Brady(God rest his soul) explained it me when I purchased them, they are 6 larger holes and 4 smaller holes to help with atomization in the cylinder. They actually ran great with the hot rod pump and cleaned up fairly quickly. I think with more air, it should clean up sooner in the rpm range and give more power at same given rpm.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 03:53 PM   #27
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Quote:
Originally Posted by dieselbeef View Post
I used it as it came. it was very tight so I didn't mess with it. I could see it going in from the back while my son eld the light in from the front. im confident it isn't the key.

the bucking/missing/stalling like it suddenly dies and then comes back is mostly between 1400 and 1700 rpm...It hasn't really done it any where else so bad that I couldn't notice it

it starts and idles great. doesn't smoke. doesn't make any power either. wont make 30 lbs of boost....
Did you tap the pump or at least the stealth cover? Maybe apps is bad or ecm. Usually a bad ecm sets all kinds of funky codes. Bad apps is usually a worn spot on the potentiometer. Do you get the v band tight (boost leak)? fuel filter?

Last edited by jesnic7; 07-03-2017 at 03:55 PM.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 08:10 PM   #28
J-Pipes
 
J-Pipes's Avatar

Name: J-Pipes
Title: Too Much Time
Status: Here
Join Date: Jan 2012
Location: Ohio
Member`s Gallery
Posts: 1,353
Wouldn't explain the codes, but how's the throttle cable? Mine acted really weird when the cable was frayed and sticking in the sheath, all but completely broke actually.

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
__________________
2000 Dodge ext cab short bed, 6spd.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 09:17 PM   #29
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,467
im going into the apps in the morning before I get into the valve cover. I have a spare so after I do the reset if it doesn't work im going to try that and see what happens. I forgot to check the voltage at the batterys while my son had it reving at 1600 where the biggest issue is but idk if ill be able to tell or not since it took 50 mi for it to show back up.

no pump tap..for sure no boost leaks or fuel issues. 20 psi is plenty..either the apps is gone..the ecm or some kind of inj problem but I don't think so since it is so rpm specific...

why the f did it give me the 215 216 codes tho...if its the apps
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 10:07 PM   #30
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Maybe the vp44 wire connection isn't all the way plugged in or connection sucks. I've never seen a PO215 code. 216= misaligned key on shaft, low fuel pressure to pump or bad pump. All of my bad pumps have also had a 1688 code (bad PSG). I am sure you cleared all codes prior to priming and starting after pump change.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 10:09 PM   #31
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Get in touch with Mark Nixon. He probably has a few pumps laying around.
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 10:12 PM   #32
jasonc

Name: jasonc
Title: Too Much Time
Status: Here
Join Date: Nov 2009
Member`s Gallery
Posts: 1,866
P-pump swap will fix this. And run real good as a bonus!
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 11:18 PM   #33
BRE
 
BRE's Avatar

Name: BRE
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: May 2010
Location: Southwest MO
Member`s Gallery
Posts: 11,646
Quote:
Originally Posted by jasonc View Post
P-pump swap will fix this. And run real good as a bonus!


Gayest answer posted in at least 4 month.
__________________
Rick
07 Dodge 3500 - Tow mirrors, silencer ring MIA, Spectra air filter.
Quote:
Originally Posted by syrupdawg View Post
Been there done that, bought a tee shirt, and threw a big girl a pudding cup
RIP Dex KCCO
  Reply With Quote
Old 07-03-2017, 11:24 PM   #34
J-Pipes
 
J-Pipes's Avatar

Name: J-Pipes
Title: Too Much Time
Status: Here
Join Date: Jan 2012
Location: Ohio
Member`s Gallery
Posts: 1,353
Quote:
Originally Posted by BRE View Post
Gayest answer posted in at least 4 month.
I'd be tempted to try a common rail swap/conversion, aside from cost/time, it'd do everything better than a p-pump.

Sent from my SAMSUNG-SM-G930A using Tapatalk
__________________
2000 Dodge ext cab short bed, 6spd.
  Reply With Quote
Old 07-04-2017, 08:17 AM   #35
jasonc

Name: jasonc
Title: Too Much Time
Status: Here
Join Date: Nov 2009
Member`s Gallery
Posts: 1,866
Ha! Never understood the love for those quirky sob's. I guess they'd be alright as long as you carry a spare pump and a couple lift pumps with you when you travel out of town.
  Reply With Quote
Old 07-04-2017, 08:46 AM   #36
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,467
not the connection on both pumps..apps testing today
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-04-2017, 02:59 PM   #37
chevota84
 
chevota84's Avatar

Name: chevota84
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jul 2009
Location: Prineville, OR
Member`s Gallery
Posts: 4,171
If your detuning anyway, put an ho pump in.

Sent from my SM-G930V using Tapatalk
__________________
99 Dodge 2500 with stuff
  Reply With Quote
Old 07-04-2017, 10:15 PM   #38
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,467
well the apps checked out ok...soooooo under the valve cover next...how much oil will really piss everywhere ifI run it without a valve cover for 5 minutes
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 12:10 AM   #39
95cummins5.9
 
95cummins5.9's Avatar

Name: 95cummins5.9
Title: You are what you eat.
Status: Here
Join Date: Jun 2012
Location: Knox County, IL
Member`s Gallery
Posts: 3,529
Not much if you don't rev the piss out of it.
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 07:26 AM   #40
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,467
well idk..did the apps test and did a quick drive but cant tell..still hear the noise under the valve cover so that's tonight probly. this really sucks the big one. I got customers waiting on me and cant get schidt done. besides im sick of workin on it already.

gonna try to call the shop today and see if they will return the pump I bought but I doubt it. its already been run so....I got 1500 in the new one if I keep it and don't send back the core...
then I got the hrvp from ii I don't want to return for a core since it was such a kickass pump and I don't think its bad.
id like to return the one I just got and put the old one back on because im thinkin this new pump is gonna be a turd either way
odds r slim that's gonna work out huh?
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:45 AM.

 


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2006 - 2017, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com