Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Competition and Performance
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Dodge Competition and Performance General Dodge Competition and Performance Discussion

Reply
 
Thread Tools
Old 07-05-2017, 03:19 PM   #41
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
2 things..the map sensor showing overboost will limp mode the truck...not that bad but derate the power??

where can I ge an ecm for the truck...can I just get a used one for an 02 auto or does it need to be programmed or some other dumb ****. theyre like 1000$ so if I buy one and it don't fix it im really not gonna be happy

how bout the cam sensor?

prett hard miss at 1500-1600 rpm
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit

Last edited by dieselbeef; 07-05-2017 at 03:24 PM.
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 03:43 PM   #42
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
a little issue with my 98.5 dodge ram cummins - YouTube







a little issue with my 98.5 dodge ram cummins - YouTube
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 03:53 PM   #43
jlbayes
 
jlbayes's Avatar

Name: jlbayes
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Mar 2011
Location: michigan
Member`s Gallery
Posts: 2,258
Map overboost will derate power.

01-02 ecms are interchangeable. Earlier ecms can be flashed to the correct software.
__________________
Jacob, 01 qcsb "strictly business" Infinite Performance, Calibrated Addiction, Farrell Diesel, 97 rclb
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 07:59 PM   #44
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Mark Nixon usually has ecms for your truck. Contact him on here.
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 08:21 PM   #45
BRE
 
BRE's Avatar

Name: BRE
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: May 2010
Location: Southwest MO
Member`s Gallery
Posts: 11,608
Quote:
Originally Posted by jasonc View Post
Ha! Never understood the love for those quirky sob's. I guess they'd be alright as long as you carry a spare pump and a couple lift pumps with you when you travel out of town.


I've never had problems out of my two. They can be quirky yes... I just don't have the love for ppumps like every other swinging d1ck.

I'd be tempted to start looking at the ecm and crank sensor.
__________________
Rick
07 Dodge 3500 - Tow mirrors, silencer ring MIA, Spectra air filter.
Quote:
Originally Posted by syrupdawg View Post
Been there done that, bought a tee shirt, and threw a big girl a pudding cup
RIP Dex KCCO
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 09:25 PM   #46
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
ok well I changed the map sensor and got the same results. high voltage fault. too high too long..238 I think it was.
took the comp off..didn't make any diff. I have a cam sensor but not crank sensor,,that looks like a real pita to get out..wtf

also this...there is def a ticking buzzing noise coming from under the valve cover. Idk how this could have anything to do with the codes originally . I had em all wrote down but I have no idea where that paper went dammit. it is a very rapid ticking and it gets louder when it is decelerating from reving it up...
tomorrow its under the cover.

wtf is causing the high voltage map sensor code. it will not clear, soon as the key comes on its there. the smarty or unhooking the batts wont make it go away.

truck will not smoke at all...will not make 10 lbs of boost...does not go over about 1000 egt...wont do 70 mph on the floor.

ill get with mark if I need a vp core if they wont take the one I bought back..my original isn't bad..the hrvp I had is still good. ill swap em again to be sure but I know it is. im not gonna send em either one if theyre good. the hrvp is worth a ton and the other one is brand new...even if I get a 200 core im better off

as for the ecm I can get one for 750$ lifetime warranty...best deal I could find....there aren't new ones anymore. theyre like vp's..rebuilt with whats left from nos
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 10:03 PM   #47
BRE
 
BRE's Avatar

Name: BRE
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: May 2010
Location: Southwest MO
Member`s Gallery
Posts: 11,608
Sounds to me like you have an ecm problem.
__________________
Rick
07 Dodge 3500 - Tow mirrors, silencer ring MIA, Spectra air filter.
Quote:
Originally Posted by syrupdawg View Post
Been there done that, bought a tee shirt, and threw a big girl a pudding cup
RIP Dex KCCO
  Reply With Quote
Old 07-05-2017, 11:48 PM   #48
paulb
 
paulb's Avatar

Name: paulb
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jul 2006
Location: Klamath Falls, OR
Member`s Gallery
Posts: 1,643
Quote:
Originally Posted by BRE View Post
Sounds to me like you have an ecm problem.
Unfortunately I would agree.

Gary you mentioned that you drove it about 50 miles before it started acting up. When the ecm's fail they will start out working fine until they get hot. You can try unbolting the ecm from the side of the block, and just hook up a ground wire to it. If it drives farther before it fails, then you found your problem.

The buzzing is a puzzle. Not much to buzz under the valve cover of a vp truck. Are you sure it's not the grid heater relays?

Paul
__________________
02 4x4 Auto Mach 6+'s, Drag Comp,Source Automotive Twins, Ultimate Transmission
05 2500 4x4 Auto 3.73 BBI 4's, Smarty Touch, Source Automotive Twins, F1 springs and Cam, Opie's bypass system, Mitusa, PPE Dual Fueler, Ultimate Transmission, Opie shafts,Isspro gauges
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 07:11 AM   #49
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
no those are on the fender of the the drivers side. either one of the hold down bolts came loose..rocker arm or lifter or maybe an injector. hate so say that even cause theyre a month old but they were the last thing I changed.

I didn't follow the advice of my dad who told me the last thing you f'd with is most likely the thing that's f'n you now...words of wisdom I tell ya.
theres a long story bout building a race motor and almost retearing it down due to a bad brand new spark plug bad outta the box

I am almost convinced its the ecm as well...done alotta reading and the one of the things throws the high voltage map sensor code is a bad ecm. it wont even clear. I cannot get it off with the batts off or the smarty clearing it. that and the companion jtec code are the 2 I get so....
another 750 bucks tho...dammit...

I hope they'll take the pump back. aint got 100 mi on it.otherwise I gotta buy a core
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit

Last edited by dieselbeef; 07-06-2017 at 07:13 AM.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 07:32 AM   #50
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Mark may have an ecm that is fully functional for a fraction of the price of a reman unit. I have bought a few from him over the years. He also may have a fully functional vp44 pump for a fraction of the price of a reman. But I agree, sounds like ECM to me also. Shooting in the dark here, but buzzing under the valve cover could be the alternator? Or as Paul pointed out, grid heater relays. Waste gate rusted shut? Just going from the video you posted, I would say you have an ecm going bad. I don't know what would cause the wait to start light to come on while you are driving at the same time you have a misfire, other than ecm.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 07:54 AM   #51
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
yea that wasn't my video but it almost duplicated exactly what mine was doing.
I wont be needing another vp..looks like ive got 2 good ones now!

possibly the alternator..but it makes the noise the worst when its slowing down after a fre rev kinda thing...becomes much more pronounced...
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 08:03 AM   #52
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
Try the long screwdriver trick and use it to listen for the noise at different locations. It will be way more pronounced with screwdriver in your ear.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 08:05 AM   #53
jesnic7

Name: jesnic7
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Jun 2012
Member`s Gallery
Posts: 251
You could place it on each injector line at the head and see if any one makes a different noise than the others, if you think it's an injector.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 08:34 AM   #54
Mark Nixon
 
Mark Nixon's Avatar

Name: Mark Nixon
Title: Yyoouurr'e on my LIST!!
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: Brownville, Nebraska
Member`s Gallery
Posts: 6,402
I just went and read this whole topic.
It all seemed to start right after the injectors were swapped.

Can you guess what I would try next?

Mark.
__________________
For we wrestle not against flesh and blood, but against principalities, against powers, against the rulers of the darkness of this world, against spiritual wickedness in high places. Ephes. 6:12 KJV
For he that is not against us is for us.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 08:49 AM   #55
jlbayes
 
jlbayes's Avatar

Name: jlbayes
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Mar 2011
Location: michigan
Member`s Gallery
Posts: 2,258
Have you gotten a voltmeter out to check the signal wire or the 5v reference to the MAP sensor or just want to keep swapping out parts?
__________________
Jacob, 01 qcsb "strictly business" Infinite Performance, Calibrated Addiction, Farrell Diesel, 97 rclb
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 09:17 AM   #56
Mark Nixon
 
Mark Nixon's Avatar

Name: Mark Nixon
Title: Yyoouurr'e on my LIST!!
Status: Not Here
Join Date: Feb 2009
Location: Brownville, Nebraska
Member`s Gallery
Posts: 6,402
Watched the video on page 2 and wondered if the Wait To Start light is flashing at any time on yours?

For the guy's truck in the vid, I would have said ecm power feed cutting in and out (chafed/broken wire), or a processor dying in the ECM.
Worn ignition switches also do some goofy things, too.

Mark.
__________________
For we wrestle not against flesh and blood, but against principalities, against powers, against the rulers of the darkness of this world, against spiritual wickedness in high places. Ephes. 6:12 KJV
For he that is not against us is for us.
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 09:50 AM   #57
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
the inj were good for a month..been thru the whole apps checkout thing and actually tried a spare..same thing.

I know...should've went for the valve cover first but it had all the symptoms and codes of the dead vp....in my gut says ive got a lifter or inj problem
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-06-2017, 10:15 AM   #58
BRE
 
BRE's Avatar

Name: BRE
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: May 2010
Location: Southwest MO
Member`s Gallery
Posts: 11,608
Who's injectors did you install?
__________________
Rick
07 Dodge 3500 - Tow mirrors, silencer ring MIA, Spectra air filter.
Quote:
Originally Posted by syrupdawg View Post
Been there done that, bought a tee shirt, and threw a big girl a pudding cup
RIP Dex KCCO
  Reply With Quote
Old 07-07-2017, 07:56 AM   #59
dieselbeef
 
dieselbeef's Avatar

Name: dieselbeef
Title: dick doggin
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: myakka city florida
Member`s Gallery
Posts: 6,465
so I got no feedback out of the map sensor....the green signal wire doesn't have anything going back. 5 volts in. checked the ground by hooking the meter neg to the plug and the meter pos to the batt and it teted good so the wiring is ok. with no feedback to the ecm on the signal wire im going to get a new map sensor today and try it. I tried 2 but both were used and not a known good part

dam this ****s getting old.
__________________
02 quad cab . aluminum flatbed, silver, 63/68/14..best move in along time, iis hrvp, INJ by weston, drag comp, 4.10, gorend/suncaost auto, got rid of the bastard oily stack...2nd best move ever, im back to liking my truck now that its a TOW PiG!


im the other gary dammit
  Reply With Quote
Old 07-07-2017, 08:33 AM   #60
jlbayes
 
jlbayes's Avatar

Name: jlbayes
Title: Too Much Time
Status: Not Here
Join Date: Mar 2011
Location: michigan
Member`s Gallery
Posts: 2,258
2002 Engine Wiring Map - Electrical - Mopar1973Mans Dodge Cummins Forum
__________________
Jacob, 01 qcsb "strictly business" Infinite Performance, Calibrated Addiction, Farrell Diesel, 97 rclb
  Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:48 AM.

 


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2006 - 2017, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com