Advertisement
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Home Who's Online Today's Posts HP Calculator CompD Gift Shop Mark Forums Read
Go Back   Competition Diesel.Com - Bringing The BEST Together > Tech Area- Dodge > Dodge Tech > 03-07 3rd Gen.
Register Members List Timeslips EFI Live Library Invite Your Friends FAQ Calendar Mark Forums Read

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 05-20-2010, 04:27 PM   #1
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
06 no communication, no start?

Got a 2006 Dodge, pretty much a junker but the guy wants to restore it. It has been wrecked, and it had a bad engine. The dealer tore the truck apart, and I mean tore the fukker apart, beat the firewall to get the motor out, ripped the starter wire out of the socket, lost/stole parts ect ect... Anyway 2 years ago this guy buys it at auction with the motor and parts in the back of it, he buys a used running complete engine and has some rookies install it. They set the motor in, and let it sit for two years, and couldn't figure out how to get the rest together... now its brought to me.

Anyway, I put it all together, now it wont start. It turns over, just no start. I cannot get my scanner to communicate, and every dash light stays on, and has a blinking red light, I would assume to be the anti-theft. They say it ran with this key before, but that could be wrong. I checked all the fuses in the box, everything is connected. When I unhook the main harness on the firewall, nothing changes on the dash, so I assume the ECM is just not getting any power.

Are there any other fuses, maybe a fused link or something that would power the ecm?
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 04:41 PM   #2
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Anybody have the pinout schematics for the ecm harness?
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 05:06 PM   #3
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Quote:
Originally Posted by SPEEDSHIFT View Post
Anybody have the pinout schematics for the ecm harness?
Nevermind, I found this...

http://www.dodge.com/bodybuilder/200...torpinouts.pdf

The ECM has all good grounds, good 5v input, good 12v input from every available pin, and good 12v keyed output...
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 05:13 PM   #4
Bob Wagner
 
Bob Wagner's Avatar

Name: Bob Wagner
Title: Comp Diesel Sponsor
Status: Not Here
Join Date: Jun 2006
Member`s Gallery
Posts: 2,449
if it was the anti theft it would start and die
__________________
http://smartypower.com
2001 Cummins
2009 Challenger SRT8 6speed
 
Old 05-20-2010, 05:53 PM   #5
SledPuller21
 
SledPuller21's Avatar

Name: SledPuller21
Title: Never enough
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: Pa
Member`s Gallery
Posts: 1,950
You check injectors to see if they're recieving a voltage signal?
__________________
2007.5 6.7 QCSB 6in Superlift Murdered on BMF 20's
1995 ECLB-"Strung Out"
2003 QCLB "Strung Out II" coming soon
2011-2012 NWTTPA 2.6 points champion
2013 USA-East Open 2.6 points champion
Apex Diesel
 
Old 05-20-2010, 05:57 PM   #6
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
I can get into the bcm, anti-lock brakes, and air bags, with my scanner and I get codes for a mismatched ECM vin numbers. I have tried two different ecms now, and as soon as i clear the codes they come right back on both of them. I dont know if its not letting me clear them, or they are coming back.
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 05:58 PM   #7
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Quote:
Originally Posted by SledPuller21 View Post
You check injectors to see if they're recieving a voltage signal?
They arent getting anything, I can crank on it and stop, i dont hear them clicking. They are getting fuel though. lol
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 06:32 PM   #8
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Ok, it looks like it isnt getting any 5v feed on the C1 connector side of the ECM. I checked C2 first and they were all good, I overlooked C1 the first time...
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 06:46 PM   #9
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
No 5v supply coming from the fuse box so... where does it come from?
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 07:17 PM   #10
XLR8R
 
XLR8R's Avatar

Name: XLR8R
Title: Crew Chief
Status: Not Here
Join Date: Sep 2007
Location: Pattonville, TX
Member`s Gallery
Posts: 2,364
Is the TIPM good?

Also, '06+ needs ECM VIN to match vehicle - but it'll run for few seconds and shut off 3 times before you have to get a dealer or someone like Bob to reflash.

Sounds like it hasn't lit yet- might want to check high-pressure fuel system (connector tube ends in particular)... ECM won't command solenoid actuation until at least 3Kpsi.
__________________
3 Nails Garage
Sleeps a flock of Rams & a Goat
GUN-HAPPY Crew Chief
 
Old 05-20-2010, 07:27 PM   #11
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Quote:
Originally Posted by XLR8R View Post
Is the TIPM good?

Also, '06+ needs ECM VIN to match vehicle - but it'll run for few seconds and shut off 3 times before you have to get a dealer or someone like Bob to reflash.

Sounds like it hasn't lit yet- might want to check high-pressure fuel system (connector tube ends in particular)... ECM won't command solenoid actuation until at least 3Kpsi.
I know all that, I just want it to try to run. I cant check RP without communication to the ECM. Either way, it has to have communication, even if it does run for some reason, it will have all the lights on the dash lit, and it cant leave like that.

I need to fix the comunication first then I bet everything else will fall in line. All the 5v supply feeds that are down on C1 feed the injectors anyway.
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-20-2010, 09:33 PM   #12
Wingaman
 
Wingaman's Avatar

Name: Wingaman
Title: Diesel Technician
Status: Not Here
Join Date: Feb 2008
Location: Sainte-Marthe QC, Canada
Member`s Gallery
Posts: 111
Try unplugging the fan hub, I had to work on a 05 with weird ECM communication problem and no start condition and it was the electric fan hub that was short.

All pin out was okay on the ECM, we swap another ECM in it and it work, second startup, no start condition.

Swap the original ECM, same thing, start and second startup, no start condition.

After unplugging the fan hub all was okay ... stupid dodge engineer lol
__________________
DMF Diesel Enr.
371-B, Ch. Sainte-Marie
Sainte-Marthe QC
J0P 1W0
514-659-3041

'97 2500 4x4 CTD NV4500, 19BTDC, HX35@35 psi, AFC foot mod, PDR IC Boots, Bostrom 914 air seat
 
Old 05-21-2010, 09:05 AM   #13
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
hmmm, one of the 5 volt feeds goes to the fan hub... I will try that. Thank You.
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-21-2010, 09:14 AM   #14
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Quote:
Originally Posted by SPEEDSHIFT View Post
hmmm, one of the 5 volt feeds goes to the fan hub... I will try that. Thank You.
That didnt work, but I will check everything else that has the 5v feed, maybe its the same kind of situation.
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-21-2010, 10:33 AM   #15
TCDiesel
 
TCDiesel's Avatar

Name: TCDiesel
Title: Home of the Gold Pumps
Status: Not Here
Join Date: Jul 2007
Location: Blaine,MN
Member`s Gallery
Posts: 672
Quote:
Originally Posted by Wingaman View Post
Try unplugging the fan hub, I had to work on a 05 with weird ECM communication problem and no start condition and it was the electric fan hub that was short.

All pin out was okay on the ECM, we swap another ECM in it and it work, second startup, no start condition.

Swap the original ECM, same thing, start and second startup, no start condition.

After unplugging the fan hub all was okay ... stupid dodge engineer lol
Wow ,That's one I would have never tried.
__________________
(911 24/7or Reg Business)763-228-7121
www.tcdiesel.com
 
Old 05-21-2010, 03:03 PM   #16
SPEEDSHIFT
 
SPEEDSHIFT's Avatar

Name: SPEEDSHIFT
Title: Armstrong Performance
Status: Not Here
Join Date: Jan 2007
Location: San Antonio, TX
Member`s Gallery
Posts: 4,311
Looks like it has a bad connection somewhere in the main harness on the firewall. I turned the key on and started moving wires around, and the horn honked. It scared the piss out of me, I almost fell off the truck!

After I unhooked the horn, and a little more moving the harness around the injectors began to click... game on. I hooked my scanner up and now I can get into everything, but the fuking batteries are dead. All I have is a turd home battery charger as Snap-On hasn't delivered my new one yet...
__________________
Bodie

2004 2500 4x4 auto


Quote:
Originally Posted by Snedge View Post
Anything stock is slow. That's why they invented money.
 
Old 05-21-2010, 11:15 PM   #17
revolutiondsl
 
revolutiondsl's Avatar

Name: revolutiondsl
Title: Cat buys my Cummins parts
Status: Not Here
Join Date: Jun 2007
Location: Lafayette, IN
Member`s Gallery
Posts: 1,370
I will have to remember this thread I have an 04.5 that was a fire that im putting together with a new harness and new sensors pretty much everything electrical under the hood. Im sure it wont be a cake walk
__________________
03 3500 QC SB 4x4 Auto, 2.5 puller
07 Mega Cab dually4x4,Auto, 5.9 ,
 
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:34 PM.

 
Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.3.8.6
Copyright ©2006 - 2014, CompetitionDiesel.com
all information found on this site is property of www.competitiondiesel.com